Krásná, zdravá a štíhlá s jablkem
babí léto. Po propršeném a studeném srpnu by to bylo fajn ještě si užít hřejivých slunečních paprsků. Sice pomalu ztrácejí sílu, ale zbývá jim jí ještě dostatek na přibarvení a přislazení třeba takových jablek.
Sklizeň jablek se blíží. Mají několik výhod: je to ovoce, které si utrhnete na vlastní zahrádce, nemusíte jej složitě shánět a navíc s ním můžete být krásné, zdravé a také štíhlé. Že ne? Tak se pojďme podívat, co skrývá toto královské ovoce pod svou slupkou.
Schované pod slupkou i ve slupce
Kromě velkého množství vitaminu C obsahují jablka také pektin, který na sebe váže škodlivé rakovinotvorné látky v těle. Vláknina, jako je celulóza nebo právě pektin, je skvělým pomocníkem při hubnutí. V žaludku nabobtná a vy se cítíte sytá. Odpadá tudíž neustálé šmejdění po lednici a hledání něčeho dobrého. Chcete-li zhubnout, máte jasno – zakousněte se do jablka.
Mimo jiné tak konzumujete také ovocný cukr i ocet. Ten snižuje nadváhu a pomáhá při spalování tuků. V jablku je též hořčík, který zklidní vaše nervy. Takové jedno jablíčko po ránu je skvělý prostředek na probuzení nejen těla, ale hlavně mysli.
Jablka jsou dobrá při průjmových onemocněních – podávejte je v podobě nastrouhané kaše. Trpíte-li naopak zácpou, volte jablka kyselá. Ta podnítí činnost střev. Kaše z jablek je skvělým lékem na popáleniny, ale třeba i na afty. Jsou výborným prostředkem proti močovým a žlučovým kamenům, působí také proti skleróze. To už je poměrně dost na jedno obyčejné jablko, co říkáte? A ne nadarmo se říká, že když jedno jablko denně sníte, doktora pak rok neuvidíte.
Až se zima zeptá
Při správném skladování vám jablka vydrží až do zimy, leckdy i do jara. Ale neměli byste je ukládat vedle cibule, česneku a brambor, protože pojmou jejich pach. A jablko s příchutí česneku asi nebude nic moc. Jablka by se měla skladovat v lískách nebo přepravkách v jedné vrstvě. Ukládat je musíte opatrně, protože když je natlučete, rychle se zkazí.
Nemáte-li je kde uchovávat a přesto si za studených zimních dnů rádi dáte kávu nebo čaj se štrůdlem, vyrobte si polotovar, který pak v kuchyni použijete. Oloupaná jablka zbavená jader nastrouhejte, napěchujte do sklenic, posypte dvěma lžícemi cukru, zalijte vodou až po okraj a sterilizujte. Ke zdravému chroupání u televize si zase můžete nasušit křížaly.
Jablka jsou krásným doplňkem do podzimních i vánočních dekorací. Využít je zkrátka můžete různě, tak se raději co nejdříve porozhlédněte, kde si nějaké to kilo letos obstaráte.