Hubněte po japonsku!
23. 1. 2007
zdroj:http://redakce.atlas.cz/
Říkáte si při pohledu do zrcadla, že by to chtělo trochu zeštíhlit pas, zaoblit boky a zpevnit prsa? To se budete muset začít hýbat a samozřejmě změnit jídelníček. Což takhle zajít pro radu k našim japonským bratrům…
Japonská kuchyně v sobě skrývá mnoho dobrého. Spousta zeleniny, minimum tuků a zdravý způsob přípravy.
Co by nemělo chybět
- Váš jídelníček by se měl skládat hlavně ze sóji, rýže, rýžových nudlí, zeleniny, ovoce a ryb, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou dobré pro prevenci onemocnění srdce.
- Jezte malé porce na malých talířcích. Jíst byste měli velmi pomalu a hodně žvýkat. Nepřejídejte se, jezte do polosyta!
- Vařte zdravě! Snažte se připravovat jídlo v páře, smažit bez tuku, nebo jen s velmi malým množstvím oleje.
- Důležitá je rýže, která je nedílnou součástí japonského stravování už od prvního ranního jídla. Když si ji dopřejete plnou hrstí, ještě dlouho nebudete mít hlad!
- Nikdy nezapomínejte na snídani! Japonské ženy jedí nejvíc po ránu a dobře vědí, co dělají. K pořádné snídani, která správně nastartuje váš metabolismus, si dopřejte šálek zeleného čaje.
- Jedna z pozitivních věcí na této dietě je, že nemusíte vynechávat dezert. Ale místo tučného dortíku zvolte radši zmrzlinu, která vaše chuťové buňky potěší neméně.
- V Japonsku se hodně chodí a jezdí na kole. Za den byste měli ujít alespoň deset tisíc kroků (což by mělo být suma sumárum 8 kiláků).
Nezní to jako dieta, tak to tak ani brát nemusíte. Je to prostě jen zdravý životní styl. Nezakazujte si nic, jen se kroťte! Jednou za čas si můžete dopřát i čokoládu. A věřte, že to funguje! Jen tři procenta japonské populace trpí obezitou...
Ukázkový jídelníček
Snídaně: první jídlo dne by mělo být vydatné. Dejte si polévku s tofu a zeleninou, misku rýže a k tomu zelený čaj.
Oběd: v poledne si zajděte na dobré suši, nebo si pochutnejte na nějaké rybě s tofu a zeleninou.
Večeře: povečeřet můžete tenký plátek hovězího nebo rybu (např. lososa) s čerstvou zeleninou a rýží.
Zákusek: chuť na sladké uspokojíte malou porcí zmrzliny, kousíčkem dortu nebo několika kostičkami čokolády.
Svačina: mezi hlavními jídly si dejte malou sváču, třeba čerstvé ovoce.
Tak co? Dokázala byste jíst jako Japonec?
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář