Asijské diety ; pro a proti
23. 1. 2007
Každý ví, že asijská kuchyně je zdravá a netučná. Málokoho ale napadne, že může mít i své vážné nedostatky. Jestliže jste tedy její přívrženkyní, přečtěte si tento článek a třeba si zlepšíte stravovací návyky
Asie je hit!
Do asijské kuchyně můžeme zahrnout jak indická, tak japonská či thajská jídla. Na první pohled se zdají být velmi odlišná, ale vězte, že mají společné základy. Tento typ kuchyně je založen na velkém přísunu zeleniny a naopak malém obsahu tuků, a proto v posledních letech asijská jídla zaznamenala velký úspěch, co se týče popularity. Spousta celebrit jako Madonna nebo Gwyneth Paltrow tedy prohlašují, že je to právě pravidelný přísun sushi, který může za jejich skvělou linii.
Klíč k dlouhověkosti
Základem těchto kuchyní je rýže, malý podíl masa a sladkostí a naopak kopce zeleniny. Je však pravdou, že každá z nich má své odlišné znaky jako například zelený čaj a mořské plody v klasické čínské kuchyni anebo obiloviny a koření v indické kuchyni. Pro tato jídla mluví především nízký obsah cukrů a tuků, přičemž o těch se dá říct, že obecně nejsou víc škodlivé než tuky, obsažené v českých jídlech. Vysoký podíl ryb, konzumovaných v těchto kuchyních, podporuje krevní oběh i trávení. Doporučovaná je i sója, ovoce a zelenina, které jsou základem těchto kuchyní.
Že je tenhle typ stravování naprosto žádoucí může dokazovat i poměrně vysoká průměrná délka života v těchto zemích. Ale ouha, obsahují i některé nepatřičnosti, o kterých byste měla raději vědět, než najedete na dietu asijského typu.
Není »čína« jako »čína«
Především byste měla vědět, že i když jsou tato jídla netučná, v našich restauracích se to moc nedodržuje. Vaří se totiž ve velkém, a tudíž se moc nedbá na správnou přípravu. Určitě vám také musí být jasné, že ingredience typu mořských řas se v Čechách čerstvé neseženou.
Protože typická asijská kuchyně bývá pořádně ostrá a Evropané ji hned tak nerozdýchají, místní zařízení nahrazují koření solí – a opravdu nešetří. Sůl ale zadržuje ve vašich stehnech tuk a přispívá tak ke tvorbě celulitidy, a mimoto také škodí krevnímu oběhu. Tato kuchyně tedy není zas tak vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem nebo srdečními chorobami.
Také některé tuky, které se v těchto jídlech užívají, nejsou pro tělo úplně nejlepší. Jedná se především o kokosový olej, rozpuštěné máslo nebo rafinované rostlinné oleje. Ani živočišné proteiny, které jsou typicky v těchto kuchyních obsaženy, nejsou pro tělo vhodné, protože mohou přispět k růstu karcinogenních buněk.
Zdroj:http://zena.atlas.cz/
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář